Mina krukväxter

I och med att jag håller på att skriva på mitt växtportfolie där alla snittblommor och krukväxter o.s.v. ska vara samlade, så tänkte jag gå igenom mina egna krukväxter som jag har här hemma, och ge lite skötselråd. Alla mina växter är sådana som man får glömma bort att vattna och som man inte behöver sköta särskilt mycket. Jag har haft betydligt fler men tack vare att jag flyttade så fick en del stanna kvar i min pojkväns lägenhet. Jag är helt enkelt inte så mycket för odlingen och skötseln av själva växterna. Kanske mer för den estetiska delen. De ska vara en del av inredningen helt enkelt och se ut så som när man lämnade dem om man åker på en lite längre resa.

output8

Först ut är den här ananasväxten. Ananas Comosus. Just denna sort kallas bara ananas på både svenska och finska. Alla ananasväxter vill ha ganska ljust och klarar också direkt sol. Den vill gärna torka ut mellan vattningarna och man kan också vattna lite i den så kallade tratten den har av bladen. Väldigt dekorativ tycker jag och ananasen i alla dess former är ju supertrendig nu.

 

output7

Sen har jag två små kaktusar som ju också är en trendväxt nu. Jag vet inte faktist vetenskapliga namnen på just dessa då det finns tusentals olika men det finns väl ingen som gråter över det gissar jag. Vanligaste orsaken till att man tar livet av en kaktus är att övervatta den, det gäller egentligen alla grönväxter. Den klarar långa perioder av uttorkning men vill nog inte helt och hållet glömmas bort. En gång i månaden ungefär under sommarhalvåret och dubbelt mer sällan på vintern. Står gärna ljust.

 

output9

Näst ut är min flasklilja. Beaucarnea recurvata. Pullojukka på finska. Kan se väldigt olika ut. Just min är en stor rund knöl men kan också vara bl.a. avlånga med lite tjöckre nedredel som på en flaska. Ungefär som den på bilden som råkade stå där bredvid så där passligt som exempel. Precis som de föregående växterna står denna också gärna ljust och klarar längre perioder av torka då den har reserv i knölen eller stammen. Denna behöver man inte fundera på att plantera om på många år då den trivs när det är trångt.  

 

output10

Just den här fredskallan till vänster har inte många blommor just nu då den inte fått så mycket kärlek av mig alls. Men den blommar alltså om den får stå lite ljusare. Fredskallan får ej helt torka ut mellan vattningarna då den är en sumpväxt. Alla sumpväxter mår bra om man duschar dem då och då. Om man söker en växt som renar och fuktar inomhusluften är denna ett ypperligt exempel! Viirivehka på finska och Spathiphyllum wallisii på latin.

Sist ut är en Aloe Vera som också kan kallas Äkta Aloe eller Lääkealoe på finska. Vill ha ganska regelbunden vattning men klarar också längre perioder av uttorkning som de andra. Bladsaften är känd för att läka mindre sår och skador som myggbett eller brännskador. 

 

Som sagt så är den största orsaken till att ens grönväxter dör övervattning. Många verkar ha en bild av t.ex. kaktusar att de ska vara odödliga och funderar varför de dör fastän man vattnat dem. Vem har inte hört nån skämtat att de fått kål på en kaktus liksom? Viktigt att tänka på är hur de växer ute i det vilda. T.ex. palmväxter och kaktusar och andra suckulenter växer ju inte i någon fuktig djungel utan i miljöer där de ska klara av långa torrperioder = vill inte ha konstant fuktigt. Ja ni förstår principen. De flesta vanliga grönväxter (absolut inte alla men många) vill gärna torka ut lätt mellan vattningarna. 

Sen det där med hur man vattnar. Det vanligaste sättet är med kanna men det är långt ifrån det bästa. Vattnet rinner lätt förbi myllan och man ser inte hur mycket man vattnar vilket oftast resulterar i att man ger för mycket. Det allra bästa sättet är att fylla ett ämbar eller en diskho med vatten och doppa växterna. Beror på hur torr den är och vad den har för krav på bevattning så håller man krukan olika länge under vattnet och låter rinna av. (Detta funkar ju då bara om krukan har hål i bottnet.) Nån sekund brukar räcka för att krukan ska få lite tyngd. Att just känna på krukans tyngd är ett bra sätt att kolla om den behöver vattnas.

 

Så där. Det blev ett lite längre inlägg men jag hoppas att det kommer till nytta för någon. Blir det tillökning av nya grönväxter här hemma så kanske jag skriver något om dem också. Ha en fin vändag!

Kommentarer (2)
Haha, så påråkat att jag precis skrev ett inlägg om lättskötta växter ;D Men jag tog inte upp skötsel precis, utan mer bara växtförslag . :) Ha en trevlig praktikperiod, btw!
Sandra N14.02.16 kl. 23:11
Haha nämen att det råkade!:D tack snälla!:)
15.02.16 22:14
Ananas Comosus växten imponerar mig. Aldrig sett något liknande.
Micki16.03.16 kl. 16:15
Ja den är verkligen häftig! Köpte min på Plantagen :)
16.03.16 16:28