Vad är en florist?

Innan jag kom in i branschen och blev intresserad av blommor visste jag inte riktigt alls vad en florist egentligen sysslar med. Jag visste såklart att det hade med blommor att göra men inte så mycket mer. När jag sökte jobb hade jag en ganska förskönad bild av yrket än vad det egentligen är. När jag hade jobbat en tid (inte som florist då utan som allt-i-allo i blomsteraffär) och förklarade för andra att man som florist verkligen får jobba hårt och att det inte alltid är en dans på rosor. Många skrattade (speciellt män) mig rakt i ansiktet och tyckte jag pratade strunt. "Hur kan det nu va så himla svårt att tråma ihop en bukett? Varför finns det ens en utbildning till det?" Jo, för att floristyrket är så mycket mer än att tråma ihop buketter (och det är bannemej inte lätt kan jag säga er som undrar).

Nu låter det som jag klagar på mitt framtida yrkesval men så är det ju inte. Jag älskar allt som hör floristyrket till. Jag vill bara att folk ska veta att man faktist behöver studera för att bli en bra florist. Visst kan man jobba sig fram erfarenheten och kunskapen också, men det tar ju tid. Det finns en massa teoretiskt bakom allt man gör som man kanske inte lär sig på egen hand. Det handlar mycket om geometri, färglära, stillära och proportioner. Dessutom måste man kunna alla blommors och växters namn på latin, svenska och finska och helst också engelska. Visste ni att man kan tävla inom floristik också? Då handlar det ju såklart inte om att binda den snyggaste buketten för att vinna. Och det är ju klart att man måste komma ut i arbetslivet också för att bli så bra möjligt, inte bara gå i skola, det gäller ju alla yrken.

Förutom att binda buketter och andra arrangemang till t.ex. fester så sköter man om och säljer krukväxter för både inom- och utomhusbruk. Man ska behärska kalligrafi (alltså kunna skriva supersnyggt) och att packa estetiskt. Och som min lärare Owe sa, så är denna bransch väldigt trendkänslig. Man ska gärna hänga med i svängarna men får gärna bryta trenderna.

Skulle någon ha något de undrar över om t.ex. utbildningen eller något annat om blommor så får man mer än gärna fråga. Jag svarar så gott jag kan enligt min egen erfarenhet och kunskap.

Det var lite vad jag hade på hjärtat för tillfället. Vi hörs snart igen!

Kommentarer (1)
Som före detta studerande vid Ya blir man ju lite nostalgisk och mysig av att få ta del av vad ni gör :) Owe är en bra lärare.
Sandra N25.01.16 kl. 23:02
Nämen vad roligt! Längtar så tills vi kommer igång ordentligt bara :)
26.01.16 18:15

 

Emma 22 år. Gillar blommor och kaniner. Studerar till florist.