Min första skolvecka

Första riktiga skolveckan som floriststuderande är förbi. Finns mycket av det vi går igenom jag känner igen och har koll på medan det såklart finns mycket som är nytt för mig. Hjärnan går på högvarv om kvällarna och man är ganska trött då man kommer hem då man är så himla ovan att sitta och lyssna och insupa information så länge. Men månne inte man ska komma in i det ganska så fort! Superkul är det ju hur som helst och har också så trevliga klasskompisar! 

Det har blivit en hel del teori och lite praktiska övningar som snittning, bukett i spiral och arrangemang i stickmassa. Vi har även fått listor på snittblommor och krukväxter vars namn vi ska kunna. Det är en hel del som ni säkert kan gissa så de kommande dagarna tänkte jag börja läsa på dem.

P2030059

Övning på runt arrangemang på Oasis.

03.02.2016 kl. 17:58

Dip Dye stege

output3

Jag band ihop en stege igår. Har haft pinnarna färdigmålade hur länge som helst men latheten har tagit över för att skruva ihop den. Men så såg jag juteband i butiken och fick en idé om att snöra ihop den istället. Och det blev ju så mycket snyggare än med skruv tycker jag! Lite skrangligare förstås, men den ska ju bara vara till för prydnad. Sådana här stegar går ju att variera på minst 1000 olika sätt och jag valde att "dip dye måla" topparna på stegen i grått. Är mycket nöjd!

27.01.2016 kl. 14:42

Tulpaner

DSC08625

Tulpaner piggar ju upp vilket rum som helst det vet ju alla. För en liten peng lyxar det till en annars rätt vanlig dag. Man kan ju ha de i vasen som de är eller blanda med annat i buketten som  t.ex. blåbärsris eller grankvistar som jag gjort här. Videkissor är också helt ljuvliga att blanda i buketter. Det behöver inte alltid vara så noga med att blommorna (och i detta fall kvistarna) inte spretar åt alla håll tycker jag, jag gillar "kråkbokänsla" i buketter.

P1231063

Viktigt att tänka på innan du lägger tulpanera i vas är att ge dem en ny snittyta med kniv. Tulpaner ska ha en rak snittyta, inte sned. Vattnet i vasen ska vara ungefär 5 cm, annars skjuter de snabbt i höjden, och det ska vara kallt. För att få snittblommor att hålla längre ska man gärna byta vatten ungefär varannan dag. Försök också undvika att bladen hamnar under vattenytan så hålls bakterierna borta. Ju svalare rum de är i, desto längre håller de. 

24.01.2016 kl. 12:30

I väntan på februari

Eftersom skolan inte ännu har kickat igång ordentligt, vi alla ska nämligen få en personlig examensplan planerad före vi sätter igång på riktigt den första februari, så sysselsätter jag mig med det ena och det andra här i Vasa. Har inhandlat lite nya skolgrejer, pysslat i mitt nya hem och lagat god mat. Jag bor i en etta i cenrum och jag trivs ganska så bra redan. Här är lite detaljbilder hur det ser ut hos mig just nu. Bakom mig på alla bilder finns en massa stök och oupplockade flyttlådor men det tänker jag ju inte visa såklart hehe.

output2

output1

output

20.01.2016 kl. 14:05

Vad är en florist?

Innan jag kom in i branschen och blev intresserad av blommor visste jag inte riktigt alls vad en florist egentligen sysslar med. Jag visste såklart att det hade med blommor att göra men inte så mycket mer. När jag sökte jobb hade jag en ganska förskönad bild av yrket än vad det egentligen är. När jag hade jobbat en tid (inte som florist då utan som allt-i-allo i blomsteraffär) och förklarade för andra att man som florist verkligen får jobba hårt och att det inte alltid är en dans på rosor. Många skrattade (speciellt män) mig rakt i ansiktet och tyckte jag pratade strunt. "Hur kan det nu va så himla svårt att tråma ihop en bukett? Varför finns det ens en utbildning till det?" Jo, för att floristyrket är så mycket mer än att tråma ihop buketter (och det är bannemej inte lätt kan jag säga er som undrar).

Nu låter det som jag klagar på mitt framtida yrkesval men så är det ju inte. Jag älskar allt som hör floristyrket till. Jag vill bara att folk ska veta att man faktist behöver studera för att bli en bra florist. Visst kan man jobba sig fram erfarenheten och kunskapen också, men det tar ju tid. Det finns en massa teoretiskt bakom allt man gör som man kanske inte lär sig på egen hand. Det handlar mycket om geometri, färglära, stillära och proportioner. Dessutom måste man kunna alla blommors och växters namn på latin, svenska och finska och helst också engelska. Visste ni att man kan tävla inom floristik också? Då handlar det ju såklart inte om att binda den snyggaste buketten för att vinna. Och det är ju klart att man måste komma ut i arbetslivet också för att bli så bra möjligt, inte bara gå i skola, det gäller ju alla yrken.

Förutom att binda buketter och andra arrangemang till t.ex. fester så sköter man om och säljer krukväxter för både inom- och utomhusbruk. Man ska behärska kalligrafi (alltså kunna skriva supersnyggt) och att packa estetiskt. Och som min lärare Owe sa, så är denna bransch väldigt trendkänslig. Man ska gärna hänga med i svängarna men får gärna bryta trenderna.

Skulle någon ha något de undrar över om t.ex. utbildningen eller något annat om blommor så får man mer än gärna fråga. Jag svarar så gott jag kan enligt min egen erfarenhet och kunskap.

Det var lite vad jag hade på hjärtat för tillfället. Vi hörs snart igen!

19.01.2016 kl. 09:31

Floristbloggen

Hej alla som läser. Denna blogg kommer vara precis det (och kanske lite till) som rubriken säger, nämligen en floristblogg. Jag har precis flyttat från lilla Ekenäs till Vasa för att börja studera till florist. Bloggen kommer antagligen fungera som en skoldagbok för mig där jag publicerar bilder på binderier och annat som vi gör och kanske några tankar om blomrelaterade grejer och så. Inredning och loppis är också ett stort intresse jag har så sånt lär väl också dyka upp här. Vi får se helt enkelt, men mycket blommor lär det bli nu framöver. 

P1040634

Detta är jag där var jag trivs bäst. I strandskvalpet i ett land där man kan köpa färska kokosnötter för 1 € och där felskrivningar är lika vanligt som kombinationen bastu och öl här hemma. Jag älskar nämligen att resa, det är ju det absolut bästa man kan spendera pengar på.

Efter gymnasiet har jag studerat på folkhögskola, jobbat ett år i blomsteraffär och rest till en massa nya ställen men nu känner jag mig verkligen sugen på att lära mig något nytt. Det ska bli helt sjukt roligt att få börja studera något som jag verkligen är intresserad av. Annat om mig är att jag har en liten kanin som heter Klimpen, en pojkvän som heter Simon och är besatt av Suffeli. Nånej, men Suffeli är gott. Jag hoppas att bloggens innehåll kommer att falla någon annan i smaken än mig själv. 

18.01.2016 kl. 23:18

 

Emma 22 år. Gillar blommor och kaniner. Studerar till florist.