Ett herbarium

 

När vårterminen slutade i maj fick vi i uppgift att laga ett herbarium på 20 stycken vilda växter över sommaren. Egentligen ska man väl använda vitt papper men jag ville såklart lägga min egen prägel på det. Köpte svart papper och en dymo och så här ser det ut hittills. Jag tror jag kommer rama in en del av dem med loppisfyndade ramar som jag kanske målar i guld, kunde väl bli ganska fint tror jag? Vi får se. Pilligt och tålamodskrävande men så värt det tycker jag!

 

P6270267

P6270254

P6270257

P6270263

P6270261

 

27.06.2016 kl. 23:25

Fiskars

Jag fick ett heltidssommarjobb sådär huxflux, i Fiskars! Trädgårdsmästare kommer jag nog aldrig bli, men får öva finska varje dag vilket är toppen! Och Fiskars är en sån idyll alltså, så fina vyer överallt. 

22.06.2016 kl. 10:29

Höstevenemang för Indiska

Idag fick vi i uppgift att planera och utföra 3 stycken arrangemang enligt ett tema. Temat kunde vara t.ex. ett sommarbröllop, babyshower eller liknande. Jag hade påfågelfjädrar hemma som jag länge velat använda i något binderiarbete som jag valde att utgå ifrån. Mitt tema blev då ganska naturligt "höstevenemang för Indiska" då jag valde att jobba med mörka och murriga färger. Och ja jag älskar Indiska haha!

 

Det första arrangemanget som ska fungera som dekoration på ett middagsbord. 

 

Ett runt parallellt arrangemang som kan ses från alla håll. Kan t.ex. placeras på något serveringsbord. 

 

Och ett till arrangemang (dock med baksida) till ett serveringsbord. 

18.05.2016 kl. 17:32

Begravningsbuketter

 

Här är två begravningsbuketter jag har gjort. En handbunden och en i florett (stickmassa med handtag).

 

 

17.05.2016 kl. 18:24

Vattenmelonpizza

 

Alltså, jag är så sjukt jäkla stolt över mig själv! Jag är ÄNTLIGEN klar med mitt växtportfolie/herbarium på ca 350 växter. Jag konstaterade att jag spenderat ungefär 170 h totalt på det. 170!!! Det är helt sinnes. Nu ska jag sluta tjata om det där jäkla portfoliet då det äntligen är färdigt.

Har inte riktigt haft tid eller inspiration över till att fota något men nu när jag är i mitt eget hem igen blev jag lite kreativ och fick lust att laga en vattenmelonpizza med massa goda frukter.

 

16.05.2016 kl. 22:55

Lite blabla och en bucketlist

 

DSC07829

 

Hej! Bloggen ligger lite på paus då jag inte har skola för tillfället. Jag jobbar, studerar lite på distans och njuter av solen istället. Egentligen har vi bara en hel närstudievecka kvar i maj innan det är sommarlov! Halleluja! Jag kommer att jobba deltid på blombutiken där jag tidigare var på praktik och resten av tiden på en restaurang. Det kommer nog bli bra och jag kommer dessutom behöva öva varendaste en dag på växtkännedom om jag ska kunna avlägga den första (av 4 stycken) examensdelen i början av hösten nångång. Jag vet att jag kommer att klara det men det är sjukt många växtnamn att lära sig utantill. Jag jobbar ännu på mitt växtportfolie men jag har inte många dagar kvar nu så är jag äntligen klar och kan börja plugga dem på allvar!

 

DSC07675

 

Och till något helt annat, jag blev så inspirerad av Flora att göra en bucketlist. Har en sparad i telefonen men jag har funderat mycket på framtidsplaner och mål den senaste tiden så jag valde att utveckla den lite. Här är min:

 

- HA BESÖKT 30 LÄNDER NÄR JAG ÄR 30

- ÅKA LUFTBALLONG

- HA EN HUND SOM HETER SKRÅLLAN

- TA DYKARCERTIFIKAT

- SE THE LION KING SOM MUSIKAL I NEW YORK

- HA EGET FÖRETAG

- STUDERA INREDNING OCH JOBBA MED DET

- ÅKA HELIKOPTER

- KÖPA ETT HUS ELLER LÄGENHET

- VARA PÅ UTBYTE ELLER HA PRAKTIK UTOMLANDS

- ÅKA ZIPLINE I DJUNGELN

- JOBBA PÅ INDISKA

- KÖPA EN BIL

- LÄRA MIG KÖRA BÅT

- SE NORRSKEN

- HA EN EGEN HEMSIDA

- BÖRJA YOGA

 

DSC07872

 

OCH SAKER JAG GJORT SOM VARIT PÅ MIN BUCKETLIST:

 

- HOPPAT BUNGYJUMP

- TESTAT ATT SURFA

- SIMMAT MED HAVSSKÖLDPADDOR

- SIMMAT I ETT VATTENFALL

- STUDERA NÅGOT JAG GILLAR

- TATUERA MIG

 

Utmanar alla att skriva en bucketlist! Så motiverande och bra tidsfördriv. Vi hörs om en tid igen!

07.05.2016 kl. 18:30

Amppari, hårdekorationer och en miniananas

 

Hej! Åter igen har en rolig skolvecka passerat (torsdag börjar bli en riktig bloggdag för mig) med en massa nya kunskaper i fickan. Vi har gjort lite av allt möjligt denna vecka och jag känner att jag har lärt mig massor. Delvis av misstag man gör hela tiden då man arbetar på, ibland kan man t.o.m. vara glad att man gjort något riktigt stort fel då man vet vad man absolut inte ska göra nästa gång. Sånt är det.

 

En nivåbukett som jag valde att kalla Amppari. Ni kan ju ana varför. Har aldrig gjort en nivåbukett i den här stilen förr så jag är riktigt nöjd över den för att vara min första. De gula kallorna var en riktig utmaning då de är aningen bångstyriga och svåra att få att hållas där man vill för att få till triangelformen.

 

Sedan ett liknande nivåarrangemang fast i stickmassa. Fick inte riktigt till triangelformen där i toppen men nu vet jag ju hur jag borde ha placerat toppblommorna. Är annars väldigt nöjd över luftigheten och färgharmonin jag fick till. Färgerna på bilden är inte riktigt som i verkligheten men den orangea rosen blev väldigt fin ihop med freesian.

 

Sedan var det dags för formal-linjära arrangemang. Väldigt djupgående och svår stil där varje enskilt material ska vara noga utvalt och ha en mening. Med lite material ska man skapa stora kontraster och spänning. Min ananasplanta hemifrån hade torkat då jag var sex veckor i Ekenäs så den lilla ananasen lossnade. Jag tog med den till skolan och använde den i mitt arbete. Väldigt intressant stil som jag känner att jag vill jobba mera med i framtiden och lära mig mer om.

 

Sedan fick vi testa på att göra corsage! Corsage används alltså bland annat som bröstblomma på t.ex. bröllop. Kul men väldigt pilligt arbete. Allt ska trådas och tejpas och prepareras innan man kan lägga ihop det. Hade heller aldrig gjort ett corsage förut så detta var mitt första.

 

Till sist fick vi testa på att göra någon hårdekoration eller smycke och jag valde att använda min ananas igen såklart. Tänkte mig att dekorationen skulle fungera som en liten hatt och skulle kanske passa någon färggrann prusiluska där ute. Till skillnad från det formal-linjära var detta inte så noga genomtänkt utan jag lekte mig lite fram istället. Kul att få testa sig fram och låta idéerna flöda fritt.

21.04.2016 kl. 20:17

Skyltning och visuell marknadsföring

 

Har haft en så sjukt kul och inspirerande skolvecka! Äntligen säger jag! Vi har fått nya lärare då vår förra slutade och helt ärligt har det inte känts helt hundra för mig. Det är ju inte deras fel men man har ju krav på kvaliteten på utbildningen då den inte är gratis precis, och då förväntningarna inte uppnås känns det ju bara blä. Hoppas det fixar sig nu framöver för jag vill ju det här så himla mycket. 

Hur som helst så hade vi visuell marknadsföring och skyltning på schemat och det var så sjukt jäkla roligt! Fick också bra feedback på allt jag gjorde så det kändes kul då jag har lite funderat på att också ta någon utbildning inom inredning efter detta. Känner mig helt matt och tom nu av att det bara har sprutat ut inspiration och idéer i flera dagar. Första dagen gjorde vi ett skyltfönster i par men det fick jag ingen bild på då solen bländade så mycket, men alla individuella arbeten har jag fotat såklart. Dock är det telefonbilder då jag glömt att ta med kameran såklart men tur så är detta ingen fotoblogg hehe.

 

Första skyltningen med temat vår. Tänkte lite trädgård, blommande kvistar och videkissor. Vi hade hela dagen på oss och fick även uppgiften på förhand så man hann planera lite före vi satte igång.

 

En uppgift som vi skulle göra på 1 h. Istället för skyltfönster skulle det vara som ett bord/blickfång i butiken. Blev lite glas/kaktustema.

 

I vår sista uppgift som också skulle göras på 1 h så kände jag att jag ville göra något helt annat än tidigare. Blev ett litet modernare och stiligare "fönster" som inte alls är min egen stil men det är ju alltid bra att utmana sig själv lite. Man kommer ju inte bara jobba med material man gillar i framtiden heller. 

Imorgon är sista skoldagen före det blir långhelg med lite lugnt födelsedagsfiras (fyller hela 22 år!).

13.04.2016 kl. 20:20

Fredagslista

 

Veckans humör: Seg och fundersam skulle jag säga. Mycket att tänka på just nu. 
Veckans vill ha: Sommarvärme och en ny vårrock.
Veckans köp: Har inte köpt så mycket annat än mat denhär veckan faktist. 
Veckans favoritplagg: Mina nya vinröda converse och mina nya jeans!
Veckans frisyr: Min vardagsfrilla är nästan alltid knåka. Ibland kan jag ha annan frisyr på morgonen men dagen slutar alltid i knåka endå.
Veckans händelser: Skola skola skola där vi hade kransbinderi på schemat. Så otroooligt tröttsamt och inte alls min grej haha! Har för dåligt tålamod. Lite träning på det (eller ganska mycket för att vara jag) och sushilunch med Lina.
Veckans saknad: En cykel! Så tråkigt att gå längre sträckor.
Veckans festligaste: Det blir väl imorgon då Anna och Felicia från klassen kommer till mig. Det blir vin och vårrullar! 
Veckans måltid: Sushi <3
Veckans borde: Färdigställa mitt växtportfolie och läsa på växter. 
Veckans godis: Har faktiskt inte ätit något godis denhär veckan. Eller jo köpte cashewnötter med choko på igår om det räknas!

08.04.2016 kl. 20:40

Glad Påsk!

 

23.03.2016 kl. 18:45

Fredagen den elfte

Oj nämen hej! Det var en tid sen. Tiden går så himla fort och jag har inte riktigt tagit så mycket bilder = inget att blogga om. Men allt går riktigt bra på praktiken och veckorna går fort fram. Bara 3 veckor kvar och så ska jag tillbaka till Vasa igen! Längtar efter att få greja i mitt eget hem och att träffa alla från klassen. 

11.03.2016 kl. 09:57

Bilder från veckan

 

Här kommer lite bilder från de senaste skoldagarna!

Nya fina blommor som väntar på att snittas.

 

output11

Begravningsbukett på gångs. Först lite grönt och sedan lägger man huvudblommorna och fyller sedan på därefter med mera grönt och andra blommor.

 

P2170320

Det färdiga resultatet. Jag använde mig av nejlikor, krysantemer och vaxblomma. Ingen kombination av färger jag själv skulle ha valt men man tager vad man haver av det som finns i kylen då vi övar.

 

P2170324

Ett parallellt arrangemang.

 

P2180339

Idag var vi till en partihandel där de hade en massa saker som kan tänkas behövas till en blomsteraffär. Vi fick handla där och passade på att köpa lite nödvändiga grejer då det var lite billigare än vanligt. Lite knivar, sekatör och kalligrafituscher.

 

P2180340

Och lite fina krukor/säckar. Köpte också en fin rund vas som jag kanske ska plantera nåt i då jag kommer hem till Vasa efter praktiken. Kommer vara på Bukettmakaren i Karis i sex veckor nu framöver. Ser mycket fram emot det!

18.02.2016 kl. 19:05

Mina krukväxter

I och med att jag håller på att skriva på mitt växtportfolie där alla snittblommor och krukväxter o.s.v. ska vara samlade, så tänkte jag gå igenom mina egna krukväxter som jag har här hemma, och ge lite skötselråd. Alla mina växter är sådana som man får glömma bort att vattna och som man inte behöver sköta särskilt mycket. Jag har haft betydligt fler men tack vare att jag flyttade så fick en del stanna kvar i min pojkväns lägenhet. Jag är helt enkelt inte så mycket för odlingen och skötseln av själva växterna. Kanske mer för den estetiska delen. De ska vara en del av inredningen helt enkelt och se ut så som när man lämnade dem om man åker på en lite längre resa.

output8

Först ut är den här ananasväxten. Ananas Comosus. Just denna sort kallas bara ananas på både svenska och finska. Alla ananasväxter vill ha ganska ljust och klarar också direkt sol. Den vill gärna torka ut mellan vattningarna och man kan också vattna lite i den så kallade tratten den har av bladen. Väldigt dekorativ tycker jag och ananasen i alla dess former är ju supertrendig nu.

 

output7

Sen har jag två små kaktusar som ju också är en trendväxt nu. Jag vet inte faktist vetenskapliga namnen på just dessa då det finns tusentals olika men det finns väl ingen som gråter över det gissar jag. Vanligaste orsaken till att man tar livet av en kaktus är att övervatta den, det gäller egentligen alla grönväxter. Den klarar långa perioder av uttorkning men vill nog inte helt och hållet glömmas bort. En gång i månaden ungefär under sommarhalvåret och dubbelt mer sällan på vintern. Står gärna ljust.

 

output9

Näst ut är min flasklilja. Beaucarnea recurvata. Pullojukka på finska. Kan se väldigt olika ut. Just min är en stor rund knöl men kan också vara bl.a. avlånga med lite tjöckre nedredel som på en flaska. Ungefär som den på bilden som råkade stå där bredvid så där passligt som exempel. Precis som de föregående växterna står denna också gärna ljust och klarar längre perioder av torka då den har reserv i knölen eller stammen. Denna behöver man inte fundera på att plantera om på många år då den trivs när det är trångt.  

 

output10

Just den här fredskallan till vänster har inte många blommor just nu då den inte fått så mycket kärlek av mig alls. Men den blommar alltså om den får stå lite ljusare. Fredskallan får ej helt torka ut mellan vattningarna då den är en sumpväxt. Alla sumpväxter mår bra om man duschar dem då och då. Om man söker en växt som renar och fuktar inomhusluften är denna ett ypperligt exempel! Viirivehka på finska och Spathiphyllum wallisii på latin.

Sist ut är en Aloe Vera som också kan kallas Äkta Aloe eller Lääkealoe på finska. Vill ha ganska regelbunden vattning men klarar också längre perioder av uttorkning som de andra. Bladsaften är känd för att läka mindre sår och skador som myggbett eller brännskador. 

 

Som sagt så är den största orsaken till att ens grönväxter dör övervattning. Många verkar ha en bild av t.ex. kaktusar att de ska vara odödliga och funderar varför de dör fastän man vattnat dem. Vem har inte hört nån skämtat att de fått kål på en kaktus liksom? Viktigt att tänka på är hur de växer ute i det vilda. T.ex. palmväxter och kaktusar och andra suckulenter växer ju inte i någon fuktig djungel utan i miljöer där de ska klara av långa torrperioder = vill inte ha konstant fuktigt. Ja ni förstår principen. De flesta vanliga grönväxter (absolut inte alla men många) vill gärna torka ut lätt mellan vattningarna. 

Sen det där med hur man vattnar. Det vanligaste sättet är med kanna men det är långt ifrån det bästa. Vattnet rinner lätt förbi myllan och man ser inte hur mycket man vattnar vilket oftast resulterar i att man ger för mycket. Det allra bästa sättet är att fylla ett ämbar eller en diskho med vatten och doppa växterna. Beror på hur torr den är och vad den har för krav på bevattning så håller man krukan olika länge under vattnet och låter rinna av. (Detta funkar ju då bara om krukan har hål i bottnet.) Nån sekund brukar räcka för att krukan ska få lite tyngd. Att just känna på krukans tyngd är ett bra sätt att kolla om den behöver vattnas.

 

Så där. Det blev ett lite längre inlägg men jag hoppas att det kommer till nytta för någon. Blir det tillökning av nya grönväxter här hemma så kanske jag skriver något om dem också. Ha en fin vändag!

14.02.2016 kl. 12:53

Andra veckan

 

Åter en skolvecka har gått. Dagarna går så sjukt fort! Här ovanför är ännu ett runt arrangemang jag gjort som vi fick som uppgift. Det blev en grön och spretig historia. (Som sagt så älskar jag spret.) Jag ser och känner redan en stor förbättring från mitt förra arbete. Det gäller bara att öva öva öva. Klyschigt men sant är ju att man lär sig av sina misstag. Ofta när Owe påpekar något man kan förbättra och ändra på så ser man ju det själv direkt, kritik är ju himla viktigt för att kunna förbättras. 

Nästa vecka blir sista skolveckan före en 6 veckor lång praktikperiod börjar. Kommer bli spännande! Men mer om det sen. Nu tänkte jag bara njuta av en ledig kväll innan jag hugger in i detdär växtportfoliot.

10.02.2016 kl. 16:16

Mattan

Jag gjorde ett rejält fynd häromdagen. Nämligen en matta som jag suktat efter i evigheter. Prislappen på över 200 € har hindrat mig från att beställa, men nu så är den äntligen min. Hittade en super rabattkod på cuponation.fi plus att den ännu till var nedsatt, ja då kunde jag int stå emot helt enkelt. Jag ser den som en investering för den kommer nog hänga med länge har jag på känn. Den är väldigt stor, närmare sagt 240x170 cm. Klimpen är helt galen då hon har en massa utrymme att springa på. Hon springer runt i cirklar, hoppar i luften och skakar på öronen. Ett väldigt bra köp helt enkelt. Köpt på Ellos.fi och finns i många olika färger och storlekar.

output5

P2050089

output6

05.02.2016 kl. 12:57